lørdag 6. januar 2007

Gourmetkveld 6. januar 2007

Tilstede: Viggo, Espen, Trine, Susanne og Liv
Fraværende: Lars (permisjon)
Sted: Toppen
Referent: Liv

1. MENY

Arbeidsvin og mat:
Som arbeidsmat var vi tilbake til lefse med røkelaks og Snøfrisk m/dill. Vi husket ikke feil, det smaker godt og er en passe munnfull før forretten.

Samme vin som til forretten.

Forrett: Hvitløksuppe med sprøstekt parmaskinke
Oppskrift: Trines matblogg

Vin: Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2004/2005,
Kr 129,00
De fleste av oss husker vel Supperådet med slagordet ”Suppe i sentrum”? Suppe er god mat en kald og mørk vinterkveld. Et av de virkelig store problemene med klimaforandringene er at det ikke blir kaldt nok til å verdsette en god suppe. Sekretæren hadde fyrt godt i ovnen før de øvrige medlemmene ankom, så det var passe varmt i ca fem minutter. Etter det måtte kråka få sitt.

Stort sett gikk suppeproduksjonen greit. Vi hadde problemer med å få den tykk nok, sannsynligvis fordi vi var litt for forsiktige med oppvarming etter at eggeplommene var kommet i. Susanne tryllet med en fløteskvett etter servering. Dette er et bevis på at reklamen kan være sann. (Tine) For å gjøre smak og servering mer festlig stekte vi en skive parmaskinke pr. person og la i suppa. Av den grunn bør man være forsiktig med salting. Søndag morgen, rundt oppvasktider, oppdaget sekretæren en busk med timian i vinduskarmen. Deler av den skulle vært i suppa. Suppa var god uten også, og ånden var slett ikke ille dagen etter. Dog ble ingen vampyrer observert.

Hovedrett. Kveitefilet melba m/ gressløksaus
Oppskrift : Eivind Hellstrøm Bagateller side 67

Vin: Strasser Hasel Alte Reben Grüne Veltliner 2004, Østerrike , kr 99,70

Denne menyen var egentlig planlagt til 11.november, men det var ”den-store-lure-Susanne-til-å-tro-at-det-skal-være-gourmetkveld-men-så-er-det-bursdagsfest-i stedet-dagen” og da måtte vi planlegge fisk for å unngå at Susanne skulle bestille kjøtt hos Rosenberg i forkant. Og det var heldig. Beste fiskerett, noensinne. Nydelig smak og nydelig utseende. Selv om vi også denne gang hadde noen ”feilskjær”. Kamskjellfarsen ble ikke tykk nok, selv om vi reduserte mengden fløte. Det gjorde den vanskelig å få til å holde seg på plass på fisken ved steking. Sekretæren fikk ikke tak i tynne, nette kveiteskiver, men klassiske gode biter. Vi måtte derfor kutte fisken til, for å lage passelige biter. Våre fiskefileter var tykkere enn dem i oppskriften, og vi måtte steke betydelig lenger enn oppskriften antydet, dvs. vi stekte på lav varme ca. 15 minutter. Allikevel beholdt fisken saftigheten. Det ble litt lite gressløksaus, enkelte ønsket mer. Vi fulgte oppskriften til punkt og prikke og passerte smør/gressløkblandingen gjennom en sikt. Det blir sikkert ok saus også uten denne møysommelige prosessen, selv om utseendet tjener på det. Enkelte av medlemmene har trønderske aner, så vi serverte mandelpoteter til. Det er kanskje også årsak til ønsket om mer saus.

Dessert: Semi Freddo

Oppskrift: her

Vin: Ben Ryé Passito di Pantelleria 2004, kr 209,00

Semi Freddoen ble laget og frosset dagen før. Den ble tatt ut av fryseren 15 minutter før servering, men kunne med hell ha tint litt lenger. Den måtte behandles som en mann for å få den ut av formene, dvs strengt, bestemt og kjærlig. Medlemmene utrykte ulike meninger om desserten. Viggo syntes den var av de beste vi har hatt, men Susi syntes den var kjedelig. Espen synes det meste er godt hvis det er sjokoladesaus på. Så da fikk han det i tillegg til karamellsausen. Vinen var nydelig til. Den hadde vært nydelig også uten dessert og passet også bra ved siden av marengs.

2. DIVERSE

God mat, igjen. Passe arbeidsmengde også denne gang, for de kvinnelige medlemmene. De mannlige medlemmene hadde litt lite å gjøre. Eller? Formannen jobbet som en helt både med kveitetilpassning og opplegging/presentasjon. Begge deler med stor suksess. De ulike rettene ble ferdig til riktig tid. Potetene ble litt for ferdig, men berget så vidt. Desserten var ferdig spist kl 23:15, og barnevakten Emilie begynte å etterlyse avlastning rundt midnatt.

Pris for denne herligheten pr. kuvert var kr. 158,- for mat og kr. 167,- for vin. Tips til oppvaskersken er ikke inkludert.

Ellers er det sånn at alt som sies kan brukes i referatet. Noe å tenke på etter fem flasker vin? Sånn som at Espen mener at pikekyss er for søtt. Hva mente han egentlig med det? Noen mente også at å skifte lyspære = å pusse opp. Og atter andre mente at referatet bør komme på begge målføre. Hva blir det neste? Tysk? Og hvorfor står østerrikere like lenge i gangen som nordmenn, før de peller seg hjem til barnevakten?

Neste GK ble avtalt til 17. februar, i Svingen. Menyplanlegging senest mandagen før. Blir det østerriksk denne gang? Nei, det blir det ikke. Denne gang blir det supermeny dvs. ”best-of” tidligere menyer. Ønsker mottas før planleggingsmøtet.

Vi satte også av den 31. mars i Uren-Luren

Ingen kommentarer: