mandag 8. juni 2009

Gourmetkveld 18. april 2009 - italiensk aften

Tilstede: Viggo, Espen, Trine, Susanne, Lars og Liv (Mathias)
Fraværende: Ingen
Sted: Skillebekk
Referent: Liv

1. Meny

Arbeidsvin og mat: Antipasti etter innfall ved innkjøp. Pestomarinert oliven, perletomat, fiken, mortadella på vannmelon, gorgonzola, mozzarellaterninger m/ tomat og basilikum, marinerte sjampinjonger, brød.
Arbeidsretten var denne gang en del av menyen. Veldig mye godt, men ikke mer enn at vi hadde plass til resten av rettene.


Forrett: Zuppa di pesce
Oppskrift: Smak av Italia s 137


Vin: Villa Raiano Fiano di Avellino 2006/2007 , kr 159.-


Forretten ble servert kl 20.15. Den var skikkelig italiensk. Vinvalget var etter anbefaling fra boka. Skalldyrene skulle vært kokt med skall, men vi valgte å la være. Vi valgte også å la være å sile suppa. Begge deler like greit.

Hovedrett: Saltimbocca alla romana med ovnsstekte grønnsaker og hjemmelaget pasta
Oppskrift : Det ekte italienske kjøkken s 192, Gourmet for begynnere s 79, Den nakne kokken s 98

Når Saltimbocca skal bankes nytter det ikke å smådunke. Det er akkurat som når store, skumle, selvfiskede fisk henger fast i enden av et snøre, det gjelder å ta i skikkelig for å være sikker på at jobben blir gjort. Hvis kjøttskivene legges inni en plastpose slipper man at kjøkkenet blir tilgriset av kjøttbiter. Det siste gjelder ikke ved avlivning av fisk.

Espen tok ansvaret for pastaproduksjonen. Veldig bra for alle. Han slet litt med for tørr deig, men gjorde en stor innsats for å få knadd mer fuktighet inn. Men det var først når pastamaskinen ble montert og når sveivingen begynte at vi virkelig ble imponert. Nydeligere tagliatelle er ikke tidligere laget nord for alpene. Oppskriften til Jamie Olivier var super. Da får det heller være at vi fikk mange desiliter eggehvite til overs. Vi brukte oppskrift til 4 personer, noe som holdt i lange baner.

Om sausen var det ulike meninger. Vi kokte ut pannen med vin, Chardonnay Laroche. For enkelte ble den litt bitter, mens andre syntes den var god. Saltimboccaen ble ulikt stekt. For å få alle komponentene ferdig samtidig krevdes litt logistikk. Først ble grønnsakene klargjort, samtidig ble pastavannet kokt opp, deretter ble steking av saltimbocca startet, så gikk grønnsakene inn i ovnen før pastaen fikk noen små minutter i det kokende vannet. Alt ferdig kl 22.30.


Dessert: Tiramisu
Oppskrift: Italienske buffeter s. 54


Vin: Accordini Recioto della Valpolicella Classico Acinatico 2005, kr 273 (50 cl)!


Vi glemte konjakk i tiramisuen så to av medlemmene fikk den i glass ved siden av. Den ble allikevel litt bløt, desserten altså. Det hadde vært bedre å legge opp porsjonsvis. Smaken var veldig god, men konsistensen var feil. (Lederen foreslår at denne oppskriften kan prøves neste gang.) Vinen, derimot, var det ingenting å si på, nydelig! Vi var litt skeptiske til å bruke en rødvin, men skepsisen ble feid bort med den første slurken. Desserten var klar til servering kl 23.33, i god tid før fristen.

2. Diverse

Trine var med og ordnet vinene, så da ble de litt dyrere enn vanlig. Denne gangen hadde vi selvfølgelig kun italienske viner, men vinen skal ikke denne gangen heller få skylden for alt som blir sagt. Sekretæren noterer fortløpende og prøver å få med i referatet det som egner seg, pluss litt til, men hvem var det som sa; ”Livet er ikke bare jævlig, det er også en dans på roser”? Og hvem var det som lurte på om det grønne i mortadellaen var mugg?

Det ble også bemerket feil i forrige referat. Her hadde sekretæren skrevet ”sa brura”. Det skulle vært ”sa jijntå”. I dette tilfellet skal vi ikke se bort i fra at vinen kan ha spilt en viss rolle.

Espen hadde lest seg opp på paisteking siden sist. Varme er ikke bølger, men dannes av vibrasjoner i molekylene. Ergo var teorien om steking i forrige referat feil. Men kunne denne kunnskapen ha reddet paien? Sekretæren drister seg til å svare; Neppe.

Ellers er tysk språk et stadig tilbakevendende tema. Her stiller de fleste av oss med et betydelig handikap, dvs kun kjennskap til språket gjennom den offentlige norske skole og krimseriene Derrick og Rex. Viggo har hatt for vane å kalle Susi for Zuzi. Litt spesielt når det komme for en dag at det betyr noe sånt som utdratte brystvorter og ellers kun er kjent fra tysk bondeporno. Hva nå enn det kan være?

Vi lurte også på hvor langt den kan dras før den sprekker. Trine ble lovet noen videosnutter. Dette gjelder selvfølgelig den edle kunst å lage Apfelstrudel.

Mac eller mini-PC til Hellesvingen ble også debattert heftig. Resultatet av diskusjonen blir referert neste gang. Vil det være fornuft eller følelser som går seirende ut?

Vi klarte ikke å finne dato for neste gourmetmøte, mulig en fredag må tas i bruk. Juni er en tid for utallige aktiviteter. En gang skal vi ha østerriksk meny også, men er det sommer så blir det grilling. Og er det fredag så rekker vi heller ikke å lage østerriksk.

Espen gikk fra minst 58 kr i dessertvin. Den gikk i vasken. Etter at flertallet av medlemmene hadde forlatt åstedet hadde vi på Skillebekk en kjempejobb med å tømme resten av vinflaskene. Ikke i vasken.

3. Oppgjør

Mat pr. person: kr. 227,-
Vin pr. person: kr. 234,-

Ingen kommentarer: