lørdag 13. desember 2008

Gourmetkveld 29.11.08

Tilstede: Viggo, Espen, Trine, Susanne, Lars og Liv (Ellen, Nina, Mathias)
Fraværende: Ingen
Sted: Hellesvingen

1. Meny
Arbeidsvin og mat: Bruschetta

Vin: Samme som forrett

Arbeidsretten ble ferdig så vidt før forretten. Det kom ikke av at arbeidsrettansvarlig, Lars, og hans gode hjelper, Ellen, jobbet sent, men at forretten var enkel å lage.



Vin: Cave de Roi Dagobert, Riesling, Alsace Kr. 99,90

Veldig god og enkel forrett som er overkommelig å lage også ved mange senere anledninger. Viggo likte også agurken, men lurte litt på hvorfor den var rød. Mulig den var gammel? God var den i hvert fall. Godt vinvalg.

Hovedrett: Dampet villaks med rødvinssmør og spinat


Oppskrift: Eivind Hellstrøm: Enkelt og perfekt s. 98

Vin: Chanson Bourgogne 2006, Pinot Noir Kr. 129,50

Villaks er nærmest umulig å få tak i. Derfor var laksen vår tam, uten at smaken ble det. Laksen ble preparert i dampovnen, vel tjue minutter. Det kom som en stor overraskelse at rødvinsmøret som var en vesentlig ingrediens i sausen, skulle vært tillaget i god tid før. Det førte til hektisk klargjøring før vi var på sporet igjen. En overraskelse var det også at smøret skulle smelte før rødvinen kom i. Det siste ble heldigvis stoppet idet vi fant ut at oppskrifter er til for og leses.
Kort oppsummert; sausen blir god selv om smøret ikke er helt stivnet til mulige terninger. Til fisken hadde vi spinat og kanaripoteter. Kanaripoteter er små poteter kokt i like mengder grovt salt og vann. Vi brukte amandinepoteter. Inspirasjon til potetene kom av L&Ls nylige ferie til Lanzarote hvor Lanzarotepoteter var et nydelig innslag i tapasmåltider. Vi var veldig fornøyde med hele retten, både kombinasjonen og tillagingen. Rødfargen på sausen er nydelig til rosa laks.


Mens potetene kokte og laksen ble dampet la Espen inn et lengre foredrag om verdensøkonomien og omvendt polsk notasjon. Situasjonen ser svart ut, men det så heldigvis lysere ut utover kvelden. I alle fall for oss som ikke var kjørbare.

Dessert: Cappuccino-suffleer


Vin: Portvin Rozes LBV 2004 Kr 99,90

Kl 22.45. Desserten inntas. Nydelig. Voksen smak. Grei å lage og god å spise. Suffleene hevet seg greit. Men, mye oppvask. Det tok Espen seg av siden Lars ikke kunne vise seg blant folk grunnet utagerende søling på skjorta.

Sausevin: En god slump fra kjøkkenbenken

2. Diverse




















Ellen og Nina så på Melodi Grand Prix Junior. Norge vant. Vi andre kokkelerte, spiste, drakk, sølte og filosoferte over livet og verdenssituasjonen.

Mathias deltok for første gang og oppførte seg eksemplarisk, men er barnegrøt gourmetmat? Må han ekskluderes allerede etter første deltagelse? Mulig det kan passere, siden det kun er innmat og Grandiosa som er nevnt i vedtektene som fy-mat.

En ting som er merkelig er at jo mer Espen spiser, jo mer mat har han på tallerkenen. En teori er at han overtar maten jentene ikke spiser. En annen teori er at han har en spesiell tallerken. Det er ikke godt å si.

Espen syntes det var den beste dessertvinen vi noen gang hadde hatt. Trine kunne da opplyse om at vi har hatt den før. Ingen har hittil meldt at de har sjekket i tidligere referater.

En del bilder ble tatt, men for å få en fullstendig oversikt over menyen måtte Lars’ skjorte studeres. (03.12.08 Den er vasket, men fortsatt flekkete)

Kl. 00:15 Avreise i snøvær og umulig føre.

3. Oppgjør
Mat pr. person: kr. 168,50.
Vin pr. person: kr. 197,50.

Ingen kommentarer: